رشته مهندسی پزشکی


امتیاز موضوع:
  • 1 رای - 5 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[-]
کلمات کلیدی
رشته مهندسی پزشکی

رشته مهندسی پزشکی
#1
مهندسی پزشکی یا مهندسی زیست پزشکی یکی از رشته‌های مهندسی زیر شاخه گروه علوم ریاضی است که دانشجویان این رشته مباحث مهندسی مربوط به رشته پزشکی را دنبال می‌کنند؛ در واقع این رشته پلی بین رشته‌های مهندسی و رشته پزشکی است.
با توجه به اینکه رشته مهندسی پزشکی رشته‌ای است که ارتباط بین علوم پزشکی و مهندسی را برقرار می‌کند از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است. جایگاه مهندسی پزشکی در جوامع پیشرفته مانند کشورهای اروپایی و آمریکایی نسبت به جوامع جهان سوم بسیار بالاتر است.
رشته مهندسی پزشکی در سال ۱۳۷۱ در دانشگاه صنعتی امیرکبیر در ایران به صورت مستقل بنیانگذاری شد، اما با وجود این که کمتر از ۲۷ سال است که این رشته در ایران تدریس می‌شود، اما پیشرفت‌های قابل توجهی داشته است. رشته مهندسی پزشکی که جامعه به آن به شدت نیازمند بوده و برای ارتقای سلامت جامعه این رشته به شدت مورد نیاز است.

رشته مهندسی پزشکی چیست؟
دانشجویان رشته مهندسی پزشکی در مقایسه با بسیاری از دانشجویان رشته‌های دیگر از سطح علمی بسیار بالایی برخوردار هستند، به همین سبب دانشجویان این رشته از جایگاه اجتماعی بالایی برخوردارند. به عنوان مثال دانشجویان این رشته در طول دوران کارشناسی با نرم‌افزار‌های چون متلب، اورکد، اس پی اسپایس و دیگر نرم‌افزارها آشنا می‌شوند در حالی که دانشجویان سایر رشته‌های مهندسی در دوران کارشناسی ارشد با این نرم‌افزارها آشنایی پیدا کرده و برخی دیگر در دوران دکترا با این نرم افزارها آشنا می‌شوند، دانشجویان رشته مهندسی پزشکی نسبت به سایر دانشجویان به زبان انگلیسی باید آشنایی بیشتری داشته باشند، زیرا منابع تخصصی این دروس اکثراً به زبان انگلیسی است.

یکی از ویژگی‌های اصلی که دانشجویان رشته مهندسی پزشکی باید داشته باشند این است که این دانشجویان باید خلاقیت زیادی داشته باشند تا بتوانند با توجه به نیاز جامعه پزشکی و جامعه بیماران به دستگاه‌ها و تجهیزات پزشکی، دستگاه‌هایی طراحی و خلق نمایند، از این رو فارغ‌التحصیلان نخبه این رشته به راحتی می‌توانند شرکت‌های دانش بنیان تاسیس نمایند.

دانشجویان این رشته باید با جامعه بیماران و مشکلات بیماران، نیاز پزشکان و مشکلات جامعه پزشکی آشنایی داشته باشند به همین سبب مهندسان مهندسی پزشکی با این قشر از جامعه ارتباط گسترده‌ای داشته و در نتیجه این رشته از محبوبیت و جایگاه اجتماعی بالایی برخوردار است. رشته مهندسی پزشکی در جوامع پیشرفته از پول‌ساز‌ترین رشته‌های دنیا است. درآمد فارغ‌التحصیلان مهندسی پزشکی در جوامع پیشرفته می‌تواند به بیش از 10 هزار دلار در ماه نیز برسد.
از دغدغه های مهم دانشجویان برتر در هر رشته ادامه تحصیل در بهترین دانشگاه‌های جهان و اخذ بورسیه از آنها است. رشته مهندسی پزشکی از نظر امکانات آموزشی و سطح کیفیت آموزش در کشورهای اروپایی و آمریکایی که دارای بهترین امکانات می‌باشند در مقایسه با ایران بسیار جلوتر است از این رو فارغ‌التحصیلان مهندسی پزشکی در ایران علاقه زیادی به ادامه تحصیل در کشورهای اروپایی و آمریکایی داشته و می‌خواهند از این امکانات آموزشی در جهت پیشرفت علمی خود استفاده نمایند. به همین سبب آشنایی با بهترین دانشگاه‌های جهان در هر رشته از اهمیت بالایی برای فارغ‌التحصیلان نخبه برخوردار است.
مهندسی پزشکی یک رشته میان رشته‌ای بوده بدین معنا که این رشته با علوم دیگر مرتبط بوده و از تلفیق علوم دیگر به وجود آمده است. رشته‌های الکترونیک، مهندسی برق، مهندسی مکانیک، آناتومی و فیزیولوژی متالوژی، مهندسی کامپیوتر و مهندسی فناوری اطلاعات از رشته‌های  مرتبط با مهندسی پزشکی می‌باشند‌.
مهندسی پزشکی رشته‌ای که در آن طراحی و ساخت دستگاه‌های پزشکی صورت می‌گیرد به همین سبب دانشجویان این رشته باید به مباحث مربوط به الکتریک، مغناطیس، الکترومغناطیس، تسلط داشته باشند به همین سبب این رشته را رشته‌ای مرتبط با الکترونیک می‌دانند.
در رشته مهندسی پزشکی سیستم‌های تصویرگر پزشکی طراحی و ساخته می‌شوند به همین سبب این رشته را با رشته‌ای مرتبط با مهندسی برق می‌دانند.
دانشجویان رشته مهندسی پزشکی با نحوه تعمیر و نگهداری دستگاه‌های پزشکی و نحوه طراحی قطعات با استحکام و مقاومت بالا برای دستگاه‌های پزشکی آشنا می شوند به همین سبب این رشته رشته‌ای مرتبط با مهندسی مکانیک است.
دانشجویان مهندسی پزشکی با توجه به گرایش خود واحدهای مربوط به آناتومی و فیزیولوژی انسانی را پاس می‌نمایند، به همین سبب این رشته با رشته پزشکی مرتبط است.

دانشجویان رشته مهندسی پزشکی باید با طراحی و ساخت اندام‌های مصنوعی نحوه کنترل اعضا و اندام‌های مصنوعی آشنایی داشته باشند، به همین سبب باید با انواع پلیمرها، کامپوزیت‌ها، مواد فلزی، سرامیک‌ها، نحوه قالب‌گیری آشنایی داشته باشند به همین سبب می‌توان رشته مهندسی پزشکی را رشته‌ای مرتبط با مهندسی متالوژی دانست.

نخبگان  و فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی پزشکی باید بتوانند علائم حیاتی را با استفاده از دستگاه‌ها پردازش نمایند. پردازش تصاویر پزشکی پردازش صوت و گفتار از دیگر مهارت‌های دانشجویان مهندسی پزشکی است، طراحی سیستم‌های گفتار درمانی، مدل‌سازی سیستم‌های زیستی، الگوگیری از سیستم‌های بیولوژیکی و ساخت سیستم‌های مشابه آن‌ها، ساخت ربات‌های جراح، سیستم‌های مانیتورینگ و طراحی نرم افزارها برای کنترل تجهیزات و دستگاه‌های پزشکی از دیگر مهارت‌های فارغ‌التحصیلان مهندسی پزشکی است از این رو می‌توان این رشته را رشته‌ای متناسب با فناوری اطلاعات و مهندسی کامپیوتر و نرم‌افزار دانست.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.


میانگین درآمد ماهیانه
میانگین درآمد ماهیانه رشته مهندسی پزشکی تمامی رشته‌ها به عوامل مختلفی بستگی دارد، عموما افراد فارغ‌التحصیل مهندسی پزشکی به دنبال استخدام در اداره‌جات دولتی و خصوصی بوده و اوضاع استخدام در اداره‌جات ایران در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. اکثر فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی پزشکی در شرکت‌های خصوصی با میانگین درآمد ماهیانه ۲و نیم تا ۳ میلیون تومان در ماه می‌توانند مشغول به کار شوند. شرکت‌های خصوصی که در زمینه مهندسی پزشکی در ایران فعالیت می‌نمایند اغلب شرکت‌های وارداتی و پخش بوده که تجهیزات پزشکی را از کشورهای مختلف به ایران وارد می‌نمایند. در صورتی که افراد بتوانند سرمایه کافی برای تاسیس شرکت وارداتی تجهیزات پزشکی را راه‌اندازی نمایند، می‌توانند به سود زیادی دست پیدا کنند. افرادی که در زمینه واردات دستگاه‌های پزشکی فعالیت می‌نمایند، می‌توانند به سود خالص ماهیانه بیش از ۱۰ میلیون تومان نیز برسند. برخی از فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی پزشکی می‌توانند در بیمارستان‌ها به عنوان تکنسین مشغول به کار شوند. میانگین درآمد ماهیانه بیمارستان‌ها به نوع بیمارستان و فعالیت فرد نیز بستگی دارد.

برخی از افراد فارغ‌التحصیل مهندسی پزشکی وارد بازار کسب و کار شده و در زمینه خرید و فروش تجهیزات پزشکی فعالیت می‌نمایند، سود و درآمد حاصل از این کار بیشتر از میانگین درآمد ماهیانه افراد کارمند است.

نخبگان رشته مهندسی پزشکی علاقه زیادی به راه‌اندازی شرکت‌های دانش بنیان دارند، برای راه‌اندازی شرکت‌های دانش بنیان باید موفق شوید در زمینه مهندسی پزشکی ایده‌پردازی کرده و ایده خود را به مرحله تولید انبوه برسانید، برای راه‌اندازی شرکت دانش بنیان به یک تیم تحقیقاتی، حمایت دولت و سرمایه کافی نیاز دارید، در صورتی که موفق به راه‌اندازی شرکت دانش بنیان شوید، می‌توانید به سود کافی دست پیدا کنید، درآمد مدیر عامل شرکت دانش بنیان با توجه به بازار فروش و محصول تولیدی می‌تواند متفاوت باشد. اما می‌توان درآمد بالای ۵ میلیون تومان در ماه را برای آن‌ها تخمین زد.


مقطع کارشناسی مهندسی پزشکی
مهندسی پزشکی در مقطع کارشناسی در چهار گرایش بیو‌متریال، بیو‌الکتریک، بیومکانیک و مهندسی پزشکی بالینی ارائه می‌شود. دانشجویان مقطع کارشناسی رشته مهندسی پزشکی باید ۱۴۰ واحد درسی را که شامل ۲۰ واحد عمومی، ۲۶ واحد پایه، ۴۷ واحد دروس تخصصی و ۴۷ واحد دروس اصلی را در دوره لیسانس بگذرانند.

برخی از واحدهای درسی بین تمامی گرایش‌ها مشترک بوده و برخی از واحدهای درسی نیز با توجه به نوع گرایش فرد تغییر می‌کند، به عنوان مثال می‌توان مدارهای الکتریکی، ماشین‌های الکتریکی مستقیم و متناوب، میکروپروسسور، الکترونیک، مخابرات آنالوگ و دیجیتال، تکنیک پالس، حفاظت الکتریکی در سیستم‌های بیمارستانی، سیستم‌های کنترل خطی، اندازه گیری الکترونیکی، تجزیه و تحلیل سیستم‌ها، مقدمه‌ای بر هوش محاسباتی و زیستی را از دروس تخصصی گرایش بیو‌الکتریک دانست.

دینامیک و ارتعاشات در مهندسی پزشکی، خواص مواد مهندسی، مقدمه‌ای بر کاربرد مواد مهندسی در پزشکی، مکانیک سیالات، حرکت شناسی و بیومکانیک مقدماتی، دینامیک ماشین، طراحی اجزا، پروتز، ترمودینامیک و انتقال حرکت، بیوشیمی، طراحی و تولید به کمک کامپیوتر را می‌توان دروس تخصصی گرایش بیومکانیک در  لیسانس مهندسی پزشکی دانست.

مکانیک سیالات، بیوشیمی، دینامیک و ارتعاشات در مهندسی پزشکی، کارگاه آزمون‌های بیولوژیکی، فرآیند شکل‌دهی و ساخت بیومتریال‌ها، شیمی آلی و پروتزهای بیومتریال از واحدهای تخصصی گرایش بیومتریال در  لیسانس مهندسی پزشکی است.

آزمایشگاه الکترونیک، آزمایشگاه ماشین‌های الکتریکی، آزمایشگاه میکروپروسسور، آزمایشگاه مدارهای الکتریکی، آزمایشگاه ترمودینامیک و انتقال حرارت، آزمایشگاه مقاومت مصالح، آزمایشگاه مدارهای منطقی و آزمایشگاه فیزیک از واحدهای آزمایشگاهی لیسانس مهندسی پزشکی است.

فارغ‌التحصیلان لیسانس مهندسی پزشکی می‌توانند در زمینه‌های مختلف طراحی و ساخت، تعمیر و نگهداری و بهینه‌سازی دستگاه‌های پزشکی و در حوزه تشخیص و درمان با توجه به علاقه خود مشغول به کار شوند.
ویروس اوریون در فصلهای سرد سال افراد را درگیر خود می کند که بیشتر این افراد کودکان زیر ۱۵ سال را در گیر می کند. می توان با آشنایی با دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.
 به خوبی با آن مقابله کرد.


مقطع کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی
کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی در گرایش‌های مختلف ارائه می‌شود که به طور مختصر به معرفی برخی از این گرایش‌ها می‌پردازیم.

فوق‌لیسانس مهندسی پزشکی در گرایش بیو الکتریک
گرایش بیوالکتریک در مهندسی پزشکی تلفیقی از سه رشته مهندسی برق، مهندسی کامپیوتر و آی تی است. طراحی بخش‌های الکترونیکی دستگاه‌های پزشکی، طراحی بخش‌های الکترونیکی اندام‌های مصنوعی، پردازش سیستم‌های تصویربرداری پزشکی، طراحی سیستم‌های درمانی مانند سیستم‌های گفتار درمانی، طراحی و ساخت وسایل توانبخشی و فیزیوتراپی، طراحی سیستم‌های مانیتورینگ و مدل سازی سیستم‌های زنده حیاتی تنها بخشی از قابلیت‌های یک مهندس ارشد در رشته مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک است.
دروس تخصصی اجباری گرایش بیوالکتریک در فوق‌لیسانس مهندسی پزشکی شامل پردازش سیگنال‌های حیاتی، ابزار دقیق پزشکی، آزمایشگاه مهندسی بالینی 1و 2، سیستم‌ها و روش‌های تصویربرداری پزشکی و مدل‌سازی سیستم‌های فیزیولوژیک می‌باشند.
شناسایی الگو، انفورماتیک پزشکی، پردازش تصاویر دیجیتالی، بیوالکترومغناطیس، مدل‌سازی سیستم‌های بیولوژیکی، بیومتریال، مباحث ویژه در مهندسی پزشکی، اپتیک و کاربردهای آن در مهندسی پزشکی، فراصوت در پزشکی، سیستم‌های هوشمند در پزشکی و بیومکانیک بالینی بخشی از دروس تخصصی اختیاری فوق‌لیسانس مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک است که دانشجو باید ۹ واحد از آن را به‌ طور اختیاری انتخاب نماید.

مهندسی بافت
مهندسی بافت یکی از گرایش‌های جدید و نوپای مهندسی پزشکی است که این رشته ارتباط زیادی با رشته‌هایی چون زیست‌شناسی و بیوتکنولوژی دارد.
در بافت بستر‌ها و داربست‌هایی را برای تمایز سلول‌ها به سمت بافت یا اندام خاصی ایجاد می‌نماید، دانشمندان این رشته توانستند از طریق داربست‌ها گوش مصنوعی و سلول‌های عصبی مانند آکسون‌ها را تولید نمایند. کاربرد هیستوپاتولوژی در مهندسی بافت، مهندسی سیستم‌های کشت سلولی، مکانیک سلولی و داربست‌ها در مهندسی بافت از واحد‌های اجباری این رشته است. ژن درمانی، مهندسی سلول‌های بنیادی، کاربرد‌های کلینیکی مهندسی بافت، اعضا و اندام‌های مصنوعی، مکانیک بافت، مهندسی پروتئین، مبانی بیومتریال‌ها، بخشی از دروس تخصصی اختیاری مهندسی بافت در فوق‌لیسانس مهندسی پزشکی است. فارغ‌التحصیلان رشته‌های پیراپزشکی، پرستاری و تمامی رشته‌های مهندسی می‌توانند در فوق لیسانس مهندسی پزشکی گرایش مهندسی بافت شرکت نمایند.
دیدن لینک ها برای شما امکان پذیر نیست. لطفا ثبت نام کنید یا وارد حساب خود شوید تا بتوانید لینک ها را ببینید.


مهندسی ورزش
مهندسی ورزش از رشته‌های نوپا در ایران است که اغلب آن را گرایشی از مهندسی پزشکی می‌دانند. در مهندسی ورزش مباحث مربوط به طراحی فضاهای ورزشی، ساخت تجهیزات پزشکی مطرح می‌شود. از آنجا که ساخت تجهیزات پزشکی را بسیار با اهمیت دانسته و به اندازه عضوی از بدن به آن اهمیت می‌دهند، به همین سبب این رشته به عنوان گرایشی از مهندسی پزشکی معرفی می‌شود. مبانی مهندسی ورزش، مواد پیشرفته و روش‌های تولید در مهندسی ورزش، اصول طراحی تجهیزات ورزشی از جمله دروس تخصصی اجباری این رشته است. بینایی ماشین در مهندسی ورزش، فیزیولوژی و مدل‌سازی سیستم‌های حسی و حرکتی، مدیریت و کنترل پروژه در ورزش، بیومکانیک راه رفتن، حرکت شناسی ورزشی، پروتز‌های ورزشی، اعضا و اندام‌های مصنوعی بخش از دروس تخصصی اختیاری این رشته است.
پاسخ


پرش به انجمن:


کاربران در حال بازدید این موضوع: 1 مهمان